"Prieten la nevoie!"
Fundaţia Timişoara ’89 este organizaţie de utilitate publică, cunoscută ca întâia organizaţie umanitară apărută în România postrevoluţionară.
Înfiinţată de Petru Ilieşu, sprijinit de un mic grup de prieteni, Fundaţia “Timişoara ‘89” s-a constituit la data de 30 decembrie 1989.
Obiectivul principal al fundaţiei este sprijinirea persoanelor aflate în criză (persoane care și-au pierdut locuința; adulți proveniți din orfelinate; bătrâni în dificultate cu pensii mici, care nu găsesc loc în aziluri; persoane cu dizabilități fizice și psihice; familii în situaţie critică din pricina sărăciei).
Fundaţia funcţionează cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, al organizaţiilor
U-assist (SAS – Suedia); Hilfe fur Kinder, UnitedWay, cluburile Rotary și Lions și diverse firme zonale.
Complexul de Servicii de Urgenţe Sociale (în colaborare cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenţe şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe) cuprinde Centrul de cazare pentru persoane fără adăpost cu secție de convalescență, birouri și spații de servicii (bucătărie, sală de mese, sal[ polivalentă), spații de agrement (parc interior și Galerie de artă digitală).
Zilnic, în cadrul complexului social al fundaţiei se acordă ajutoare de urgenţă, hrană calda și rece, medicamente, îmbrăcăminte, încălţăminte și articole de igienizare pentru beneficiarii cazați. În programul de ajutor pentru familii sărace cu copii se distribuie periodic alimente, mobilier și diverse obiecte de uz casnic.
În zona rurală, în satul Comeat, fundaţia a organizat – pe modelul unei comunități sociale - Centrul social pentru formarea abilităților de integrare a unor persoane rămase fără adăpost.
În plan cultural fundaţia a înfiinţat o Galerie de artă digitală, a realizat spectacole de tip performance stradal şi video-instalaţii; a publicat și publică importante lucrări de promovare a oraşului Timişoara.
Sub genericul fundaţiei s-a lansat conceptul Timişoara Open Art City (Timişoara – oraş deschis al artelor), concept devenit brand al oraşului Timişoara.
Fundaţia este subiect în diverse filme documentare şi prezentată exemplar în documentarul “Return to Europe” realizat de ERSTE Stiftung, European Stability Institute, ORF, 3 Sat etc.; documentar despre România care a câştigat la Viena Premiul Erasmus Euro-Media în anul 2008.